Konkurs "Deser na dychę" - wyniki I etapu

http://tomaszowski.com.pl/wp-content/uploads/2016/04/logo_ohp-451x445.jpg

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że jurorzy pierwszego etapu konkursu w składzie: Giacomo Canteri i Mario Serani zakończyli swoją pracę i dokonali oceny nadesłanych prac – deserów na Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy „Deser na dychę” w ramach jubileuszowej 10 edycji SweetTargów. Na konkurs wpłynęły 22 prace, stworzone przez dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły, pracodawców i organizacje związane z branżą gastronomiczną z terenu Polski. Tegoroczny konkurs cieszył się rekordowym zainteresowaniem, a jego poziom był bardzo wyrównany. Tym bardziej wszyscy młodzi pasjonaci cukiernictwa mogą czuć się wygranymi, a ich opiekunowie niech będą dumni ze swoich podopiecznych. Do etapu finałowego zakwalifikowano 10 najlepszych zespołów, które zaprezentowały najwyższy poziom w 10 kryteriach. Jury oceniało m.in. nazwę deseru, oryginalność receptury, kreatywność, zastosowanie w deserze lodów, metody i techniki zastosowane podczas wykonywania dzieła.

Oto zespoły (kolejność nie oznacza zajętego miejsca), które zapraszamy na etap finałowy, który odbędzie się już 25 marca 2019 r. podczas imprezy głównej:

X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI”:

Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;

Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;

Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik . Opiekun - Diana Łabaj;

Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;

Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;

Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha;

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kimszal;

Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;

Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;

Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu w składzie: Nikodem Włostowski i Samuel Włostowski za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności będą mieli okazję zaprezentować podczas SeetTargów 2019 (poza konkursem głównym) – serdecznie zapraszamy Nikodema i Samuela.

Ze względu na ograniczenia czasowe i techniczne jurorzy zadecydowali, że półprodukty wypiekane zespoły przywożą ze sobą – nie będzie możliwości wypieku na miejscu. Prosimy opiekunów zespołów o podanie wykazu sprzętu, jakiego nie są w stanie przywieźć ze sobą, a będzie im niezbędny na miejscu, aby wykonać i zaprezentować swoją pracę, do dnia 15 marca 2019 r. W miarę możliwości organizatorzy postarają się zapewnić niezbędne materiały.

Pozostałe postanowienia regulaminu pozostają bez zmian.

Wszystkie zakwalifikowane zespoły prosimy o potwierdzenie przyjazdu do 21 marca 2019 r. do godz. 1600 na adres e-mail organizatora: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

Harmonogram pokazów finałowych:

godz. 900 – 1130 - prezentacje zespołów:

Sandra Błońska i Martyna Woźniak

Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska

Natalia Samsel i Klaudia Styczeń

Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż

godz. 1200 – 1430 – prezentacje zespołów:

Joanna Rucka i Magda Gancarz

Gabriela Biga i Karolina Nosek

Marcel Buras i Maciej Kowalski

Natalia Bielecka i Carmen Galvani

Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski

Gratulujemy sukcesu wszystkim młodym pasjonatom cukiernictwa oraz ich opiekunom i zapraszamy na wielki finał!!!

 

Jest nam niezmiernie miło poinformować, że jurorzy pierwszego etapu konkursu w składzie: Giacomo Canteri i Mario Serani zakończyli swoją pracę i dokonali oceny nadesłanych prac – deserów na Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy „Deser na dychę” w ramach jubileuszowej 10 edycji SweetTargów. Na konkurs wpłynęły 22 prace, stworzone przez dwuosobowe zespoły reprezentujące szkoły, pracodawców i organizacje związane z branżą gastronomiczną z terenu Polski. Do etapu finałowego zakwalifikowano 10 najlepszych zespołów, które zaprezentowały najwyższy poziom w 10 kryteriach. Jury oceniało m.in. nazwę deseru, oryginalność receptury, kreatywność, zastosowanie w deserze lodów, metody i techniki zastosowane podczas wykonywania dzieła.

Oto zespoły, które zapraszamy na etap finałowy, który odbędzie się już 25 marca 2019 r. podczas imprezy głównej:

X Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI”

Natalia Bielecka i Carmen Galvani z pracą pt. Il respiro della primavera. Wiosenny oddech” - Zespół Szkół Spożywczo – Gastronomicznych Warszawa. Opiekun - Magdalena Rogowska;

 

Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski z pracą pt. „Cytrynowy deser z lodami bezowymi i sosem malinowym” - Technikum w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Żelechów. Opiekun - Iwona Jończyk;

 

Natalia Samsel i Klaudia Styczeń z pracą pt. „Szarlotka Michała” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik . Opiekun - Diana Łabaj;

 

Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk z pracą pt. „Tęczowe marzenie” - Branżowa Szkoła I Stopnia Izby Rzemieślniczej Rybnik. Opiekun - Diana Łabaj;

 

Marcel Buras i Maciej Kowalski z pracą pt. „Szampańskie podniebienie” - Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego Kielce. Opiekun - Mariusz Bezak;

 

Gabriela Biga i Karolina Nosek z pracą pt. „Sorbet pomarańczowo – marchewkowy” - Rzemieślnicza Branżowa Szkoła I Stopnia Tarnów. Opiekun - Renata Zaucha.

 

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż z pracą pt. „Chałwowo - truskawkowa rozkosz” - Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych Cieszyn. Opiekun - Katarzyna Kiszmal

 

Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska z pracą pt. „Lody crème brûlée w leśnym akompaniamencie” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Agnieszka Kasprzyszyn;

 

Sandra Błońska i Martyna Woźniak z pracą pt. „Japońska gejsza – herbaciana rozkosz” - Zespół Szkół nr 7 Tychy. Opiekun - Joanna Żebrowska;

 

Joanna Rucka i Magda Gancarz z pracą pt. „Lodowa wariacja z ekologicznych wiśni oraz kwiatów wiśni na lekkim ganaszu” - Zespół Szkół Technicznych i Ogólnokształcących Skoczów. Opiekun - Joanna Gwizdała

 

Dodatkowo jury wyróżniło pracę zespołu w składzie Nikodem Włostowski i Samuel Włostowski za pracę pt. „Tortilla na biegunie”. Chłopcy otrzymali nagrodę specjalną w postaci profesjonalnego szkolenia w lodziarni „Limoni”, a swoje umiejętności będą mieli okazję zaprezentować podczas SeetTargów 2019 (poza konkursem głównym) – serdecznie zapraszamy Nikodema i Samuela.

Ze względu na ograniczenia czasowe i techniczne jurorzy zadecydowali, że półprodukty wypiekane zespoły przywożą ze sobą – nie będzie możliwości wypieku na miejscu. Prosimy opiekunów zespołów o podanie wykazu sprzętu, jakiego nie są w stanie przywieźć ze sobą, a będzie im niezbędny na miejscu, aby wykonać i zaprezentować swoją pracę, do dnia 15 marca 2019 r. W miarę możliwości organizatorzy postarają się zapewnić niezbędne materiały.

Pozostałe postanowienia regulaminu pozostają bez zmian.

Wszystkie zakwalifikowane zespoły prosimy o potwierdzenie przyjazdu do 21 marca 2019 r. do godz. 1600 na adres e-mail organizatora: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. .

Harmonogram pokazów finałowych:

godz. 900 – 1130 - prezentacje zespołów:

Sandra Błońska i Martyna Woźniak

Zuzanna Kątny i Aleksandra Majewska

Natalia Samsel i Klaudia Styczeń

Natalia Dronszczyk i Agnieszka Dronszczyk

Joanna Rucka i Magda Gancarz

 

godz. 1200 – 1430 – prezentacje zespołów:

Natalia Jamroz i Aleksandra Śliż

Gabriela Biga i Karolina Nosek

Marcel Buras i Maciej Kowalski

Natalia Bielecka i Carmen Galvani

Monika Zdziebłowska i Norbert Dziurkowski

 

Gratulujemy sukcesu wszystkim młodym pasjonatom cukiernictwa oraz ich opiekunom i zapraszamy na wielki finał!!!